SEO Optimizacija, Web Marketing

SEO Optimizacija, Web Marketing

Postanite Vidljivi na Internetu, Dopustite Nam Da Vas Promoviramo Na Web-u

SEO (Search engine optimization) ili optimizacija za tražilice je relativno dugačak proces. Mislite li da možete napraviti internetsku stranicu i u kratkom vremenskom periodu biti visoko pozicionirani s jednom ili dvije ključne riječi, možete odmah zaboraviti na to. Svi bismo mi to željeli, međutim to ne ide tako lako. Svakodnevno na Internetu osvane nekoliko desetaka tisuća novih stranica.

SEO je u svijetu već jako poznat i velike kompanije ulažu ogromne svote novca za optimizaciju. Što je ključna riječ traženija, odnosno ima više rezultata, to ćete se teže pozicionirati.

Mnogi poistovjećuju SEO optimizaciju sa web marketingom. Međutim to je totalno druga stvar. Web marketingom se smatraju plaćeni oglasi kao što su Ad words Google plaćeni oglasi, oglasi koji se plaćaju pojedinim portalima, oglasnicima ili news portalima.

Jednostavnim rječnikom ću pojasniti da SEO optimizacija podrazumijeva da web stranica u neku ruku bude sama svoj marketing. Pojednostavljeno da bez potrebnih i dodatnih ulaganja u marketing koji je jako skup, stranica se sama pojavljuje na što je moguće višim mjestima u web tražilicama kako bi ju ljudi pronašli.
Rijetko će netko tražeći neku uslugu ili informacije na internetu tražiti pojedinu firmu po njegovom nazivu. Uvijek će upisati ključne riječi u tražilicu i pokrenuti potragu. E sad se postavlja vječno pitanje kako da ja budem prvi, kako da moja stranica bude prva na tražilici. Odgovor je gotovo nikako. S obzirom da svakim danom na internetu se pojavljuju milijuni novih stranica, najveći web pretraživači svakodnevno indeksiraju stranice i taj poredak se mijenja. Nemojte se odmah uplašiti uz dobru SEO optimizaciju moguće je biti visoko na tražilicama. Također ne smijemo zanemariti osnovni web marketing, plaćene oglase. Oni mogu u kratkom vremenu povećati naš rejting na web pretraživačima.
Jedna od značajki koja utječe na bolje pozicioniranje web stranice na pretraživačima je i njena posjećenost. Jednostavno rečeno što je bolje posjećenost stranica će imati bolji rejting. Bitno je napomenuti posjećenost od strane različitih IP adresa, znači od što više različitih korisnika.
Na koji način se web stranica optimizira?


Optimizacija stranice počinje od samog početka izrade web stranice. Naime što mnogi ne znaju stranica treba biti "čisto" izrađena, treba se paziti na pravilan HTML i CSS kod, potrebno je određivati naslove na pravilan način, pravilnim HTML oznakama. HTML je osnovni web jezik, kostur web stranice i što je on pravilniji web pretraživači je bolje indeksirati stranicu.
Drugo, prilikom izrade stranice važno je odabrati ključne riječi koje opisuju samu stranicu. Potrebno je napraviti podrobnu analizu ključnih riječi koje opisuju djelatnost tvrtke ili usluge koje tvrtka pruža. Važno je pravilno odrediti naslov "title" stranice koji ne bi trebao biti pre dugačak, već kratak i jasan ciljajući na riječi koje želite da budu pronađene u tražilici.
Treća bitna stvar je određivanje linkova na web stranici. Dobro je da je web stranica povezana linkovima sa drugim web stranicama koje su dobro pozicioniranje naravno uz dozvolu vlasnika tih stranica. mnogi web dizajneri daju imena stranicama kao na primjer index.html ili ponuda.html. Takvi naslovi ne govore puno tražilicama, puno pametnije je snimiti link web stranice sa određenim tekstom i pojmom, np. izrada-web-stranica.html ili keramičarski-radovi.html itd. To puno znači web pretraživačima.
Četvrto su meta tagovi koji se upisuju u kod stranice sa opisom sadržaja stranice. Tu se također samo uz odabrane riječi opisuje sadržaj stranice.
Peta stvar su tzv. sitemaps, poseban xml. file koji govori web pretraživačima da indeksiraju točno određene url-ove web stranica koje se nalaze na vašoj stranici. Nije neka tajna ali objašnjenje čitateljima koji ne razumiju web dizajn ne bi puno značilo tako da ćemo preskočiti daljnja objašnjenja.
SEO optimizacija nije jednostavan proces i posao. Učinci ne mogu biti odmah vidljivi, ali je to dobar način vlastitog marketinga i odličan ulog u vlastitu web stranicu koja će sigurno kroz kraće vrijeme boravka na internetu postizati sve bolji i bolji rejting. Lijepo se nalaze primjeri web stranica koje smo optimizirali i koje pokazuju odlične rezultate na web tražilicama, posebno na najpoznatijoj google tražilici.